E oficial! Cei care au grijă de bolnavi de cancer vor putea cere anual un concediu plătit de 45 de zile

Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații o să apară în curând și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unui proiect de lege semnat azi de președintele României. Concediul va fi de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

Mai precis, concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice va fi inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii la care au dreptul salariații în prezent. Pentru a fi acordat, concediul va necesita un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni.

Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în proiect.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic. Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*