Drona ucraineană care a traversat Ungaria și s-a prăbușit în Zagreb a intrat în România pe la Satu Mare

Eveniment ieșit din comun în Zagreb, unde locuitori ai capitalei croate au fost treziți joi noapte de zgomotul unei explozii puternice, ulterior fiind descoperit un crater cu un diametru de câțiva metri și resturi de aeronavă.

Premierul croat Andrej Plenkovic a declarat că este vorba despre o aeronavă de fabricație rusească, dar că nu se știe cu siguranță dacă acesta se află în posesia armatei ruse sau a celei ucrainene. „A venit în Croația din direcția Ungariei, iar în Ungaria din direcția României. A zburat timp de câteva minute în Croația, apoi a căzut”, a spus Plenkovic. Poliția croată desfășoară o anchetă în legătură cu o explozie care a fost auzită în zona rezidențială Jarun din Zagreb, puțin după ora 23.00 joi, iar vineri dimineață a anunțat că a găsit un crater și două parașute, transmite agenția de presă croată Hina.

Secțiunea dedicată informațiilor de război a site-ului The Drive afirmă că imaginile apărute public sugerează că a fost vorba de o dronă de recunoaștere Tu-141 „Strizh” care probabil s-a defectat grav și a traversat întreaga Ungarie sau părți din țările vecine și a intrat în Croația venind din Ucraina.

De la granița Ucrainei și până la Zagreb sunt aproape 600 de kilometri de zbor direct.

Într-un comunicat dat publicităţii vineri, MApN susţine că sistemul de supraveghere a spațiului aerian al României a reperat joi noapte un un obiect aerian de dimensiuni reduse, cel mai probabil de tip aeronavă fără pilot (dronă), care a survolat România mai puţin de 3 minute.

Aeronava a intrat în spațiul aerian al României, venind dinspre Ucraina, în jurul orei 23.23 și a părăsit spațiul aerian național în jurul orei 23.26, îndreptându-se către Ungaria, precizează MApN.

Evoluția acestui obiect aerian pentru un timp foarte scurt în spațiul aerian național, viteza ridicată, înălțimea de zbor redusă, asociate cu relieful accidentat și condițiile meteo de la acel moment, nu au permis utilizarea altor măsuri procedurale pentru identificarea în zbor a acestui obiect aerian – se mai arată în mesajul Ministerului Apărării Naționale.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*