Fostul șef al CNAS, Lucian Duță află dacă rămâne sau nu cu 6 ani de pușcărie

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări în Sănătate (CNAS), Lucian Duță, așteaptă acasă, bolnav de COVID-19, pronunțarea definitivă în dosarul în care este judecat pentru o mită de 6,3 milioane de euro, primită în perioada 2010-2012 în legătură cu implementarea cardului național de sănătate.

Lucian Duță are o deja o condamnare pe fond pe numele lui în acest dosar. Tribunalul București l-a găsit vinovat pentru luare de mită și l-a trimis la pușcărie pentru 6 ani.

Fostul șef al CNAS spera că va beneficia de reducerea cu jumătate a pedepsei pentru că a făcut denunț.

Strategia lui era să rămână cu o pedeapsă de 3 ani, eventual cu suspendare. Nu i-a ieșt, deoarece Duță a denunțat fapte care s-au prescris. Legea spune că doar denunțătorii care aduc „informații cu caracter determinant” sunt recompendați cu reducerea limitelor de pedeapsă, nu orice „turnătorie”.

La ultimul termen de judecată – de la care Lucian Duță a lipsit, deoarece s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 pe final de proces – avocații au încercat să convingă instanța de judecată, printre altele, să îi facă clientului lor aplicarea prevederilor Articolului 19 din Legea 682/2002 privind protecția martorilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*