Joi, un judecător de cameră preliminară de la instanța supremă a stabilit începerea judecării fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu. Decizia nu este definitivă.
Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de fapte de mare corupție într-un dosar DNA. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins toate cererile invocate de către fostul prim-ministru. „Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr.668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Sectia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.”, se arată în minuta deciziei luată joi.
Procurorii DNA susţin că Petru Berteanu a primit de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens suma de 2.581.519 dolari, prin intermediul unei societăţi offshore, reprezentând un procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate în legătură cu prelungirea licenţelor Microsoft. Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauză că a fost instalat un nou Guvern, din care Tăriceanu nu mai făcea parte.
DNA mai spune că Petru Berteanu i-a trimis lui Tăriceanu 800.000 dolari, prin plata parţială a datoriei pe care fostul premier ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 – 2008. Restul de bani până la 2,5 milioane dolari au rămas în contul omului de afaceri şi al unei persoane apropiate de acesta, suma fiind blocată parţial de autorităţile din Austria.
În ceea ce îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu, DNA a pus sechestru asigurator pe bunuri imobile până la concurența sumei de 800.000 dolari, echivalent în lei – 3.204.640 lei, menționează site-ul capital.ro.
Lasă un răspuns