Avocatul Poporului spune că suspendarea internărilor care nu sunt urgenţe sunt discriminatorii

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, instituţia s-a sesizat din oficiu în contextul declaraţiilor şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a anunţat luni că, din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităţilor sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru operaţii şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

„Deşi înţelegem situaţia epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenţia că dreptul cetăţenilor la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceştia decât opţiunea efectuării actului medical în unităţi sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetăţeni, situaţie care, în opinia noastră, este de neacceptat”, se arată în comunicat.

Avocatul Poporului apreciază că în situaţia în care suspendarea internărilor se va realiza prin ordin al DSU sau al MS „acest lucru este neconstituţional şi nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exerciţiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat”. Conform Avocatului Poporului, restrângerea poate fi făcută numai prin lege.

Avocatul Poporului reaminteşe că, încă din luna aprilie 2020, instituţia a atras atenţia asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenţii chirurgicale.

Context: șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat luni seară, după ședința de Guvern, că unitățile sanitare publice din țară vor suspenda, pentru 30 de zile, internările și intervențiile chirurgicale care nu reprezintă urgențe, din pricina creșterii accelerate a numărului cazurilor de Covid-19.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*