Dacă punctul-amendă nu se plafonează până la finalul anului, anul viitor amenzile vor sări în aer

Luând în considerare faptul că punctul-amendă, în funcție de care se stabilesc sancțiunile contravenționale rutiere, e calculat în raport cu valoarea salariului minim, iar valoarea acestuia a fost majorată în octombrie, amenzile rutiere s-ar putea mări spectaculos din ianuarie. Pentru ca acest lucru să poată să fie evitat, autoritățile ar trebui să intervină și să-i plafoneze valoarea. Mai exact, dacă între timp, valoarea punctului-amendă nu se mai plafonează încă o dată, așa cum s-a tot întâmplat până acum, valoarea acestuia ar putea ajunge la 255 de lei, față de 145 de lei, cât e în prezent.

Salariul minim brut pe țară pentru anul 2022 a fost oficializat în octombrie, valoarea acestuia fiind stabilită la 2.550 de lei. În prezent, salariul minim brut pe ţară are valoarea de 2.300 de lei. Punctul-amendă, în funcție de care se stabilesc amenzile rutiere, reprezintă, potrivit Codului rutier, “10% din salariul minim brut”, valoarea lui ar trebui, începând de luna viitoare, să se majoreze. Mai exact, valoarea unui punct-amendă ar putea ajunge, din 1 ianuarie 2022, la 255 de lei.

În anii trecuți, plafonarea punctului-amendă pentru acest an a fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020, apărută în ultima zi a anului, în timp ce plafonarea pentru 2020 a apărut după începerea anului, respectiv aceasta s-a aplicat din 9 ianuarie. În cele opt zile din 2020 cât valoarea punctului-amendă n-a fost plafonată, cei ce au avut ghinionul de a fi amendați în acea perioadă au fost nevoiți să plătească amenzi majorate cu aproape 54%, adică la un nivel valoric al punctului-amendă de 223 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*