Culegător de afine, amendat pentru că a intrat în pădure fără aprobare. Decizia judecătorului

Un bărbat din județul Bistrița, amendat cu 1.000 de lei pentru că a transportat în pădure mai mulți culegători de afine, a dat Jandarmeria în judecată și a obținut transformarea sancțiunii de 1.000 de lei în avertisment.

În procesul deschis la Judecătoria Bistrița, bărbatul s-a plâns că în dimineața zilei de 21 iulie 2021 a mers în pădure cu un Volkswagen Transporter, în care se mai aflau fiul său, cumnatul şi doi vecini, pentru a culege afine.

Bărbatul a arătat că el și persoanele care îl însoțeau au mers până la un afiniș, iar pentru că au cules foarte puține afine, nefiind coapte, au decis să se întoarcă acasă.

Pe drumul de întoarcere, culegătorii de afine au fost așteptați de un „comando” format din pădurari și jandarmi. Bărbatul aflat la volanul mașinii a arătat că jandarmii și pădurarii „i-au apostrofat că nu au voie să culeagă afine, pentru că reprezintă hrană pentru urși”.

Bărbatul a arătat că le-a replicat jandarmilor că această activitate de culegere a afinelor o desfăşoară „din moşi strămoşi”. Reclamantul i s-a plâns judecătorului că el şi familia sa sunt oameni simpli, cinstiţi și că, de când era copil, obişnuia să meargă împreună cu părinţii săi, pe perioada verii, pentru a culege afine, frăguţe, zmeură, ciuperci.

„Afacerea” constă în vânzarea unei găletuțe de afine, în aproximativ două ore, cu 50-70 de lei. Reclamantul a mai arătat că primăvara şi toamna este solicitat atât el, cât şi alţi consăteni, de pădurarii şi administratorii fondurilor forestiere din zonă, pentru a planta copaci şi pentru curăţa pădurile. Pentru această muncă sunt plătiţi cu suma de aprox. 150 lei/zi. „Atât jandarmii cât şi pădurarii ne cunosc şi ştiu că în sezonul estival mergem în pădure cu intenţia de a culege afine, ciuperci etc.”, s-a mai arătat în acțiunea din instanță.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*