Marți, 15 martie 2022, Comisia nr. 1 – Legislaţie şi cooperare interinstituţională a CSM a decis constituirea unui grup de lucru care va urmări implementarea Strategiei naţionale anticorupție 2021 2025 (judecător Andreea Uzlău şi consilier juridic Diana Gavriliță – DLDC, judecător Diana Epure – DAERIP, procuror Constantin Micu – DRUO).
La lucrările acestui grup de lucru, în vederea elaborării proiectului Agendei de integritate organizaţională şi al Planului de integritate pentru întreg sistemul judiciar, vor fi invitați să participe reprezentanţi ai înaltei Curţi de Casaţie şi Justiție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţiei Judiciare, Institutului Național al Magistraturii, Şcolii Naționale de Grefieri.
La începutul anului, Transparency International arăta că România rămâne în primele trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria şi Bulgaria potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei 2021. Documentul arăta că în ciuda angajamentelor luate la nivel oficial, 131 de state din cele 180 analizate nu au făcut progrese semnificative în combaterea corupţiei, în ultimii 10 ani, iar România nu face excepţie.
Indicele de Percepţie a Corupţiei (IPC) reflectă modul în care experţi independenţi şi din mediul de afaceri percep corupţia existentă în sectorul public din 180 de state şi teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă “foarte corupt”, iar 100 “deloc corupt””.
”Cu doar 45 de puncte din 100, România rămâne în rândul celor trei cele mai corupte ţări din Uniunea Europeană, alături de Ungaria (43 de puncte) şi Bulgaria (42 de puncte).” – preciza organizaţia.
Lasă un răspuns