Csaba Asztalos, președintele CNCD: ”Menținea deschisă a școlilor private este o discriminare”

“O diferențiere între stat și privat în sensul în care se permite școlilor private de a desfășura școala este un tratament diferențiat nejustificat. Adică o discriminare”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos. Contactat în legătură cu faptul că școlile și grădinițele private pot face cursuri și activități cu prezență fizică, legal, de luni, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, în timp ce școlile de stat sunt închise, Asztalos a afirmat că această decizie guvernamentală “poate avea efecte discriminatorii”.

Edupedu.ro a scris în premieră că școlile și grădinițele private pot face cursuri și activități cu prezență fizică, legal, de luni, potrivit Hotărârii de Guvern care aprobă măsurile propuse prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Textul actului normativ prevede, contrar tuturor declarațiilor oficiale făcute săptămâna aceasta, că toate instituțiile de învățământ sunt deschise de luni, 25.10.2021, în condițiile respectării ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cel care instituie regulile sanitare și de organizare în școli. În paralel, ministrul Educației a emis un ordin care obligă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță forțată timp de 2 săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal.

Contactat de Edupedu.ro în legătură cu decizia Guvernului de a închide toate școlile și grădinițele de stat, dar de a menține deschise toate școlile și grădinițele private, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat următoarele: “Există aceeași rațiune, indiferent că este privat sau stat: pandemia are aceleași efecte. E posibil ca la privat să se poată asigura într-un grad mai mare măsurile de distanțare pentru că probabil nu sunt atât de mulți elevi într-o clasă, dar chiar și așa măsura de a introduce în totalitate vacanță la stat – puteau cel puțin să facă ore online – iar la privat să le dai acces fizic, a nu se înțelege că sunt împotriva învățământului privat, dimpotrivă, dar măsurile trebuie aplicate unitar“.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*