Crin Bologa (DNA) de Ziua Internațională împotriva Corupției: Lupta anticorupţie există, chiar dacă nu se prea vede

Faptul că legile justiţiei încă nu au fost corectate şi puse în acord cu decizii ale CCR afectează foarte mult activitatea DNA, declară într-un interviu la RFI, citat de news.ro, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin Bologa. El spune că lupta anticorupţie există, chiar dacă nu se prea vede, şi pune acest lucru pe seama limitărilor legislative pe care le are DNA. Şeful instituţiei mai afirmă că a reuşit să redea curajul procurorilor, după modificarea legilor justiţiei de acum câţiva ani.

Întrebat cu ocazia Zilei Internaţionale împotriva Corupţiei de ce este atât de timidă revigorarea DNA după modificarea legilor justiţiei, Crin Bologa a explicat: „În perioada 2017-2019, DNA a fost supusă unor atacuri atât mediatice, cât şi din partea celorlalte puteri ale statului. Începând cu anul 2020, când am fost numit procuror şef al Direcţiei, am încercat să redau curajul procurorilor şi celorlalte categorii de personal din DNA, să venim cu un echilibru în activitatea noastră, astfel încât să începem şi să continuăm anchete profesioniste în lupta de combatere a corupţiei la nivel înalt şi mediu. Eu cred că am reuşit acest lucru. Aşa cum aţi precizat, nu se prea vede lupta anticorupţie, dar există. Un observator atent, dacă se uită pe site-ul DNA, o să vadă în fiecare zi un comunicat sau mai multe, care se referă la anchete de-ale noastre finalizate sau care au debutat. Deci munca procurorilor DNA continuă, numai că nu se mai vede, având în vedere limitările pe care noi le avem într-o comunicare publică. Persoanele arestate, de exemplu, aflate în custodia DNA, nu mai sunt expuse public, pentru că suntem obligaţi să procedăm astfel, pentru a nu le încălca prezumţia de nevinovăţie. De asemenea, urmărirea penală este o fază nepublică a procesului penal şi avem cel puţin două limitări în comunicarea publică şi anume prezumţia de nevinovăţie, dar şi afectarea urmăririi penale a procurorilor”.

Şeful DNA precizează că activitatea Direcţiei este afectată de faptul că legile justiţiei încă nu au fost corectate.

Riscul este ca noi să continuăm să funcţionăm cu procurori care ocupă schema în proporţie de 70%, în condiţiile în care până în anul 2018 schema de personal-procurori a Direcţiei era ocupată în procent de peste 90%. Dar noi ne vom face treaba şi o să vedeţi şi la sfârşitul anului, când o să dăm publicităţii raportul de activitate, că rezultatele sunt foarte bune în acest an, în comparaţie cu anii trecuţi„, a explicat el.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*