Controversa pensiilor speciale ale magistraților-infractori: Cazurile judecătorilor Mircea Moldovan, Florin Costiniu și al procurorului Dinu Nica

Doi foști magistrați corupți – judecătorul Mircea Moldovan și procurorul Dinu Nica – se bat în instanţe pentru a-și spori averile: primul vrea pensie specială deși a fost condamnat, iar al doilea vrea pensie de handicap și pensie specială, deși face bani din avocatură. Pe cei doi i-a inspirat cazul fostului judecător Florin Costiniu, care cumulează „cu succes” și pensia specială și onorariul de avocat, cu ajutorul unor „portițe” din legislație.

Teoretic, judecătorii și procurorii condamnați definitiv pentru corupție nu primesc pensie specială, dar practic li se poate recunoaște vechimea până la data faptei pentru care au fost găsiți vinovați – ceea ce se „traduce” într-un drept patrimonial echivalent respectivului interval.

Deși legea spune clar că de pensie pot beneficia doar magistrații care au ieșit din activitate „din motive neimputabile”, sintagma poate fi interpretată în cadrul unui proces, dovadă cazurile foștilor judecători Mircea Moldovan și Florin Costiniu, precum și cel al fostului procuror Dinu Nica.

Tot așa, foștii magistrați corupți pot activa în avocatură, după ce sunt reabilitați, adică la câțiva ani de la eliberarea din penitenciar.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*