Comunicat de presă al Consiliul Superior al Magistraturii – 7 septembrie 2023

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de „Campania desfășurată de Uniunea Națională a Barourilor din România de conștientizare a rolului și importanței avocatului în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, în cadrul căreia sunt semnalate „disfuncționalități frecvente” pe care le întâmpină avocații în desfășurarea activităților judiciare în plan local. Cu această ocazie, se subliniază importanța rolului avocatului în cadrul activităților judiciare și se atrage atenția asupra necesității existenței unei relații de calitate între avocați și magistrați, pentru buna organizare a procedurilor judiciare.

Cu toate acestea, Consiliul observă că disfuncționalitățile menționate în relația dintre avocați și magistrați au fost identificate în anumite situații punctuale, fapt pentru care își manifestă surprinderea și, totodată, regretul față de atitudinea Uniunii Naționale a Barourilor din România de a generaliza aceste cazuri. Modul de prezentare a problemelor identificate pe plan local conturează o imagine nereală a raporturilor dintre avocați și magistrați, care, în cea mai mare parte, se desfășoară în condiții optime.

În acest context, Consiliul consideră că soluția dialogului deschis reprezintă o modalitate adecvată de remediere a problemelor semnalate, în vederea identificării celor mai eficiente mecanisme pentru a evita pe viitor orice deficiențe întâmpinate de avocați în desfășurarea procedurilor judiciare.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*