CCR intervine după obiecția formulată de Avocatul Poporului privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

1. În ședința din data de 27 septembrie 2023, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului și a constatat că Legea pentru modificarea art.2 alin.(4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.l55/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân este constituțională, în raport de criticile formulate.

În esență, Curtea a reținut că realizarea serviciului specializat de gestionare a câinilor fără stăpân prin persoane juridice și asociații sau fundații din domeniul protecției animalelor nu creează un paralelism legislativ prin raportare la Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân [Pl-x nr.291/2022], întrucât aceasta din urmă nu este în vigoare.

De asemenea, Curtea a mai reținut că legea criticată creează premisa participării entităților din domeniul protecției animalelor la îndeplinirea serviciului specializat de gestionare a câinilor fără stăpân, cu întrunirea exigențelor de calitate a legii.

*

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

2. De asemenea, Curtea Constituțională a amânat pentru data de 2 noiembrie 2023:

– obiecția de neconstituționalitate referitoare la neconstituționalitatea prevederilor art.15 alin.(1) și (3) cu referire la sintagma „adunare generală” și ale art.33 alin.(3) și (4) din Legea tineretului, obiecție formulată de Avocatul Poporului;

– obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, obiecție formulată de un număr de 43 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și de un număr de 13 deputați neafiliați.

Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*