Campania de vaccinare în școli este blocată. Nicio școală nu a solicitat echipe mobile

Female doctor placing adhesive bandage on little girl's arm after vaccination. Focus is on girl.

Școlile nu au solicitat echipe mobile de vaccinare după prima săptămână de școală, potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care a denunțat într-o declarație la AlephTV existența unui blocaj legat de colectarea de către școli a formularelor pentru acordul de vaccinare de la părinți. Campania de vaccinare începuse, teoretic, pe 13 septembrie, și ar fi trebuit să se deruleze până pe 15 noiembrie.

Școlile nu au solicitat încă echipe mobile deoarece sunt neclarități cu privire la bază legală, cu privire la formularul prin care poate fi solicitată intenția de vaccinare. Este vorba despre capacitatea școlilor de a prelucra date cu interes personal în domeniul medical. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și DSP pentru a stabili din punct de vedere legal cine are calitatea de operator de date în acest domeniu.

Campania de vaccinare din școli era programată să se desfășoare pe o perioadă de două luni din momentul începerii noului an școlar (13 septembrie) și până pe 15 noiembrie, pentru prima doză de vaccin. Apoi, se va stabili un nou calendar pentru a doua doză, iar organizarea va fi „în oglindă”, după cum a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, pe 7 septembrie.

Sorin Cîmpeanu a mai declarat într-o intervenție telefonică la televiziunea B1TV “Avem o problemă de reglementare, pentru că școlile nu sunt autorizate pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, în domeniul medical. Suntem în discuții cu Ministerul Sănătății și INSP pentru a vedea care este calea legală pentru distribuirea acelor formulare, care nu sunt obligatorii. Pot fi completate sau nu de către părinți, nu au caracter obligatoriu, dar ele ne ajută să identificăm intenția de vaccinare (…).

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a trimis Ministerului Educației o „sancțiune cu avertisment” și a cerut distrugerea formularelor prin care în anul 2020 școlile i-au pus pe părinți, elevi și profesori să-și asume răspunderea pe baza unui articol din codul penal că nu înregistrează și nu distribuie conținutul orelor online. Motivul invocat de ANSPDCP – școlile nu au drept de prelucrare a datelor cu caracter personal în acest caz și respectivele formulare nu erau prevăzute de metodologia pentru predarea online.

Formularul de consimțământ prevăzut acum, în campania de vaccinare, pentru părinți:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*