Bine de știut! Care sunt drepturile persoanelor vaccinate. Angajatorii nu le respectă

Persoanele vaccinate au o serie de drepturi, prevăzute în Legea nr. 221/2021 care completeaza Legea  nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Conform actului normativ, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele :

  • câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;
  • câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților;
  • câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și al soldaților și gradaților profesioniști.

Aceste drepturi se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, angajatul are obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare. Dacă vaccinarea s-a efectuat la locul de muncă prin grija angajatorului, atunci acest drept nu se mai acordă.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia. De acest drept beneficiază, atât cei din sistemul public, cât și cei din sistemul privat.

Totodată, în data de 30 august 2021 a fost publicată Ordonanța de urgență a Guvenrului nr. 19/2021  pentru modificarea și completarea Legii nr. 55 /2020. Conform actului normativ,  persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie.

Tichetele de masă se achiziționează de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București cu respectarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare, și se distribuie centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie, ambulatoriilor de specialitate, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

De vouchere beneficiază toți cei care s-au vaccinat cu schema completă – două doze – după momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență ce stabilește beneficiarii, adică data de 31 august. În cazul în care unele persoane s-au vaccinat spre exemplu la începutul lunii septembrie, dar nu au primit voucherele la acel moment, ele pot reveni acum la punctul unde s-au vaccinat – centru de vaccinare sau cabinetul medicului de familie – pentru a își primi voucherele.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*