Aproape 500.000 de permise auto vor expira până în primăvară. Ce procedură trebuie să urmezi pentru a preschimba documentul

După cum rezultă dintr-o analiză recentă a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), până în februarie 2023 vor expira, la nivel național, aproape o jumătate de milion de permise de conducere. Preschimbarea permisului de conducere implică mai multe etape, inclusiv vizite prin cabinetele mai multor medici.

Potrivit unui comunicat recent al DRPCIV, „în perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013”.

Deoarece sunt foarte mulți șoferi ce trebuie să-și preschimbe actele într-o perioadă scurtă, autoritatea face apel la cei aflați în această situație să solicite preschimbarea permiselor de conducere înainte de expirarea valabilității acestora.

De principiu, preschimbarea permisului auto implică două mari etape: obținerea unei fișe medicale, document ce are scopul de a arăta că titularul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice, și depunerea unor acte la DRPCIV.

Așadar, în primă fază, posesorul unui permis auto expirat în perioada aplicării stării de alertă trebuie să se adreseze unui spital sau unei policlinici pentru a obține fișa medicală. Aceste document atestă faptul că deținătorul este apt, din punct de vedere medical și psihologic, pentru a conduce vehiculul pe drumurile publice.Lista unităților medicale din întreaga țară ce sunt autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie, conține peste 600 de spitale sau clinici (de stat sau particulare) și poate fi consultată aici.

Pentru obținerea fișei medicale se plătește o taxă, diferită de la caz la caz, iar la majoritatea clinicilor se poate face programare (telefonic sau online), ceea ce înseamnă, de cele mai multe ori, mai puțin timp petrecut acolo.

Interesant este că fișa medicală poate fi obținută și în străinătate, dar trebuie supralegalizată sau trebuie să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*