Alegeri cu miză în Justiție: Procurorii și judecătorii aleg noul Consiliu Superior al Magistraturii

Procurorii și judecătorii vor alege componența noului Consiliu Superior al Magistraturii în cadrul alegerilor generale din 22 iunie, conform calendarului publicat pe site-ul instituției. Alegerile din vară vor avea loc după ce, în 28 aprilie, magistrații vor desemna candidații propriu-ziși care vor intra în cursa pentru ocuparea unui loc în CSM.

În situația în care nu va fi întrunit cvorumul, primele alegeri vor fi reluate în 5 mai, iar cele generale în 29 iunie.

Înscrierea candidaturilor pentru CSM a început în 4 martie, iar ultima zi de depunere a candidaturilor este 24 martie. Mandatul viitorului CSM este de 6 ani, cuprins în perioada 2023-2028. Vezi aici calendarul complet al alegerilor.

CSM este compus din 2 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, 3 judecători de la curțile de apel, 2 judecători de la tribunale, 2 judecători de la judecătorii, 1 procuror de la Parchetul General, DIICOT sau DNA, 1 procuror de la parchetele de pe lângă curțile de apel, 2 procurori de la parchetele de pe lângă tribunale, 1 procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii. Citește pe CSM mai multe detalii despre organizarea alegerilor.

Anul viitor este unul cu miză semnificativă pentru sistemul judiciar din România: Pe lângă organizarea alegerilor pentru noul CSM, în 2023 va avea loc și numirea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și numirea noului sau a noilor inspectori șefi ai Inspecției sau Inspecțiilor Judiciare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*