Aghiotantul șefului Securității, audiat la Înalta Curte: „Arhiva Miliției a fost periată în 1990. Destinul multora putea fi sensibil influențat”

Tudor Stănică – torționarul condamnat la 10 ani de pușcărie pentru uciderea lui Gheorghe Ursu care din 2003 își tot amână executarea pedepsei – este cel care „a periat” arhiva Miliției la începutul anului 1990 de dosarele incomode care se găseau acolo, a declarat în fața instanței gen.(r) Aurel Rogojan, mâna dreaptă a lui Iulian Vlad, ultimul șef al Securității.

Aurel Rogojan a fost audiat ca martor marți, 13 decembrie, în procesul foștilor securiști Vasile Hodiș și Marin Pîrvulescu în legătura cu moartea disidentului Gheorghe Ursu în 1985, în timpul anchetei.

Îmbrăcat într-un palton negru, Aurel Rogojan este un tip rotofei, care șuieră când vorbește și când merge. Dar e om „cu greutate”, nu dă atenție acestui aspect, odată pornit nu se mai oprește.

General de Securitate – șeful de cabinet al lui Iulian Vlad, numărul 1 în Departamentul Securității Statului – Aurel Rogojan vorbea în fața instanței despre activitatea lui în mod clar și precis, răspunzând la toate întrebările. Ba mai strecura și ceva în plus, dacă tot a fost ca instanța să-l cheme să vorbească în fostul sediu de pe Batiștei al Departamentului de Informații Externe, unde acum funcționează Instanța supremă.

Depoziția lui Aurel Rogojan – ca, de altfel, a tuturor foștilor ofițeri de Securitate sau de Miliție care au fost audiați în acest dosar – trebuie luată ca venind din partea unui martor, adică propria lui versiune asupra chestiunii în legătură cu care a fost citat.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*