Firmele care ignoră regulile stabilite de autorități în timpul stării de alertă, în contextul pandemiei de coronavirus, vor putea fi sancționate cu suspendarea activității, potrivit unui proiect de lege care a fost azi semnat de președinte. Concret, autoritățile vor putea decide suspendarea activității firmelor care nu respectă regulile pentru 15 sau 30 de zile (în plus față de amenda actuală), iar cei care vor ignora măsura suspendării vor risca inclusiv pedepse penale potrivit avocatnet.ro
Practic, în momentul de față, aceste firme pot fi doar amendate cu sume între 1.000 și 10.000 de lei atunci când ignoră regulile stabilite de autorități, așa cum reiese din Legea nr. 55/2020. Astfel, proiectul de lege care va ajunge curând, pentru publicare, la Monitorul Oficial, va introduce și sancțiunea suspendării activității cu 15 sau 30 de zile, care se va aplica suplimentar față de amendă.
Astfel sancțiunea complementară se va aplica distinct, după cum urmează:
- suspendare de 15 zile în cazul firmelor care funcționează fără respectarea condițiilor impuse de autorități: în acest caz, se va afișa o atenționare la intrare în care va scrie că activitatea este oprită temporar din cauza nerespectării regulilor; dacă firma va redeschide mai devreme decât trebuie, autoritățile vor aplica un sigiliu, iar ruperea sigiliului va atrage consecințe penale;
- suspendare de 30 de zile în cazul firmelor care funcționează, deși ar trebui să aibă activitatea oprită din cauza restricțiilor impuse de autorități: în acest caz, se va aplica direct sigiliul, iar ruperea acestuia va atrage consecințe penale.
În ambele cazuri, îndepărtarea ulterioară a sigiliilor în vederea reluării activității va putea fi considerată infracțiune (rupere de sigilii). Conform articolului 260 din Codul penal, ruperea de sigilii se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă penală.
În prezent, firmele ce nu respectă condițiile impuse de autorități riscă o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, în timp ce firmele care ignoră faptul că trebuie să aibă activitatea oprită riscă o amendă între 2.000 și 10.000 de lei, conform articolelor 5, 65 și 66 din Legea nr. 55/2020. Proiectul de lege a fost inițiat de Guvern și trimis în Parlament după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, printr-o hotărâre din februarie 2021, ca firmele care nu respectă regulile stabilite în contextul epidemiologic actual să fie sancționate, pe lângă amendă, și cu suspendarea temporară a activității. „Se propune elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită măsura complementară a suspendării activității, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a răspândirii COVID-19”, scria, mai exact, în Hotărârea CNSU nr. 5/2021.
Lasă un răspuns