40 de țări au participat la o conferință despre noile provocări pentru Justiție în Europa

Delegația României la conferința Consiliului Europei „Tehnologia digitală și inteligența artificială – noi provocări pentru Justiție în Europa” care a avut loc vineri, 8 octombrie, a fost condusă de secretarul de stat Mihai Pașca. Sub auspiciile Președinției Ungariei a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, ministri de justiție din 40 de țări s-au reunit la Budapesta, într-o conferință intitulată sugestiv „Tehnologia digitală și inteligența artificială – noi provocări pentru Justiție în Europa”.

La întâlnirea de la Budapesta au fost dezbătute teme privind provocările a tot ce înseamnă digitalizarea în domeniul judiciar. Este de la sine înțeles că nici un stat membru nu poate aborda pe cont propriu aceste provocări. Din partea cetățenilor, există o cerere clară pentru introducerea acțiunilor online, accesarea de la distanță a dosarelor cauzelor, posibilitatea de a depune mărturie de la distanță. Cererea s-a accentuat în ultimii doi ani în contextul pandemiei de COVID-19. Dintr-o altă perspectivă aplicațiile de inteligență artificială, utilizarea tot mai mare a controlului sistemelor algoritmice, precum prelucrarea automată a datelor cu caracter personal sau recunoașterea facială, pot avea efecte adverse în sistemele judiciare, arată site-ul juridice.ro.

Aceste preocupări au dus la un dialog și o cooperare continuă între statele membre ale Consiliului Europei, în cadrul Comisiei Europene pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) și în cadrul Comitetului ad-hoc pentru inteligență artificială (CAHAI).

În urma discuțiilor din conferința de la Budapesta s-a concluzionat că, în ciuda diferitelor tradiții constituționale și juridice, statele membre au nevoie de o abordare comună pentru depășirea provocărilor ridicate de dezvoltarea tehnologică rapidă. Deși ridică multe provocări legislatorilor, dezvoltarea instrumentelor digitale și inteligența artificială pot deschide noi oportunități cetățenilor și practicienilor: acces eficient, la timp și neîntrerupt la Justiție, servicii și informații publice mai accesibile, documentarea mai rapidă și mai eficientă a cazurilor de încălcări ale drepturilor omului, cooperare transfrontalieră între autorități.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*