Fiscul va afla de la RAR cine cumpără mașini second hand din UE, pentru a preveni fraudele cu TVA

Persoanele fizice și juridice care cumpără mașini second hand din Uniunea Europeană sunt cele obligate, mai nou, să se prezinte la Registrul Auto Român (RAR) pentru formalitățile legale necesare, prevede o ordonanță de urgență care se aplică deja. Totodată, Fiscul va afla de la RAR informații despre toate persoanele care fac asemenea achiziții, în încercarea de a preveni fraudele cu TVA.

Măsurile sunt cuprinse în articolul 19 din Ordonanța de urgență a Guvernului 120/2021, care se aplică deja de aseară, 7 octombrie, după apariția în Monitorul Oficial.

S-a stabilit că, de-acum, persoana fizică sau juridică ce cumpără mașini la mâna a doua din UE este și cea care trebuie să se prezinte la RAR pentru formalități (personal sau prin împuternicit), inclusiv pentru a obține cartea de identitate a vehiculului. Persoana care a făcut achiziția intracomunitară este considerată a fi cea care a cumpărat efectiv o mașină și care e trecută pe documentele vehiculului, respectiv pe cele de proveniență. În al doilea rând, în baza unui protocol ce urmează a fi încheiat în curând, RAR va transmite Fiscului, înainte să elibereze cărțile de identitate, toate documentele pe care le primește de la persoanele care cumpără mașini second hand din UE.

Din preambulul OUG 120/2021 reiese că măsura este necesară „întrucât combaterea fraudei în domeniul comerțului cu autoturisme rulate de proveniență intracomunitară reprezintă una dintre liniile prioritare de acțiune la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală”. Totodată, „cazuistica a demonstrat că prejudiciile cauzate bugetului general al statului sunt semnificative și în multe cazuri TVA rămâne nerecuperabilă”, mai precizează autoritățile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*