Avocatul sătmărean Gerenyi Istvan Peter dă statul român în judecată, după calvarul DNA

După ce a fost achitat definitiv de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție într-un dosar instrumentat de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), care l-a trimis în judecată pentru un presupus trafic de influență, avocatul sătmărean și fost procuror – Gerenyi Istvan Peter – continuă să lupte cu sistemul judiciar.

Conform informațiilor SatuMareJust, avocatul sătmărean nu s-a mulțumit doar să învingă DNA-ul în instanță, ci a deschis o acțiune care are ca obiect ”reparare prejudicii erori judiciare”. În traducere liberă, a dat statul român în judecată și solicită daune.

Acțiunea a fost deschisă încă din decembrie 2019, dar din cauza pandemiei a fost amânată în mod continuu. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru data de 16 iunie 2022.

Reamintim faptul că procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe avocatul din cadrul Baroului Satu Mare la sfârșitul anului 2015. Acesta a fost acuzat de trafic de influență. În final, judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis apelul sătmăreanului Gerenyi Istvan Peter și l-au achitat, opinând că fapta nu există.

”Admite apelul declarat de inculpatul Gerenyi Istvan Peter împotriva sentinţei penale nr.57/P.I. din 26 aprilie 2017 a Curţii de Apel Oradea – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând: (…) achită pe inculpatul Gerenyi Istvan Peter pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență (…) Constată că inculpatul a fost reţinut şi arestat preventiv de la data de 08.09.2015 până la data de 07.10.2015. (…) Dispune ridicarea sechestrului asigurător, instituit prin ordonanţa nr.95/P/2015 din data de 10.09.2015 a Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Serviciul Teritorial Oradea, asupra bunului imobil aparţinând inculpatului Gerenyi Istvan Peter şi teren aferent. II. (…) respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea împotriva aceleiaşi sentinţe”, este soluția pe scurt a instanței.

1 trackback / pingback

  1. Arestat pe nedrept de DNA, un avocat sătmărean a dat statul român în judecată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*