Terenurile fostelor cooperative pentru care nu s-au emis titluri de proprietate vor fi incluse în programul de cadastrare gratuită

În cadrul înregistrărilor în Programul național de cadastru și carte funciară (PNCCF) vor fi incluse și imobilele din zonele fostelor cooperative, chiar dacă pentru acestea nu au fost emise încă titluri de proprietate, dar posesorii actuali care au terenurile plătesc taxe și impozite pentru ele și sunt cunoscuți de comunitate ca fiind proprietari de fapt. Modificarea va fi inclusă în Legea cadastrului printr-o propunere legislativă care a primit marți votul decisiv al deputaților.

Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 va fi modificată pentru a permite, în cadrul înregistrărilor sistematice, cum este PNCCF, să poată fi notate și posesiile asupra imobilelor din zonele fostelor cooperative pentru care, din diverse motive, nu există titluri de proprietate, dar pentru care sunt cunoscuți posesorii actuali care au terenul declarat în registrul agricol, plătesc taxe și impozite și sunt cunoscuți în comunitate ca proprietari de fapt.

„Oricum, posesia se poate contesta conform legii, timp de 3 ani, în eventualitatea apariției unor neconformități”, se indică în motivarea amendamentului introdus de deputați într-o propunere legislativă, care a trecut marți de votul parlamentarilor.

În prezent, cadastrarea gratuită este posibilă doar pentru imobilele pentru care s-au emis titluri de proprietate, dar fără identificarea topo-cadastrală a parcelelor care au făcut obiectul retrocedării.

O altă modificare ce va fi adusă cadrului normativ face referire la faptul că pentru construcțiile realizate înainte de 1 august 2001 se va face intabularea, în lipsa autorizației de construire, în baza certificatului de atestare fiscală prin care se demonstrează plata dărilor la stat, precum și a documentației cadastrale (prevederi actuale), „cu condiția ca titularul de rol fiscal asupra construcției să fie și titularul de drept real sau în favoarea acestuia să fie notată posesia asupra terenului” – amendament introdus.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*