Aceasta este concluzia la care a ajuns jurnalista Emilia Șercan care arată într-un material de pe site-ul PressOne care sunt motivele care au făcut-o să creadă asta.
Premierul Nicolae Ciucă, general cu patru stele în rezervă, a deschis o bătălie în instanță pentru a bloca procedura de analizare a tezei sale de doctorat. Acesta a dat în judecată Ministerul Educației Naționale pentru a suspenda înregistrarea a trei sesizări distincte de plagiat care vizau teza sa de doctorat, deja admise, adresate Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză premierului în primă instanță și a decis, la începutul lunii martie, suspendarea înregistrării sesizărilor de plagiat. Prin această decizie, emisă de un judecător, e ca și cum cele trei sesizări de plagiat nu ar mai exista.
Totuși, anterior demarării acestui proces, Parchetul General blocase analizarea tezei premierului Ciucă de către CNATDCU, deschizând un dosar penal în legătură cu lucrarea acestuia. Procurorii de la cea mai importantă unitate de parchet din țară au ridicat la începutul lunii februarie întregul său dosar de doctorat, în original, de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), iar apoi au ridicat și toate documentele existente la CNATDCU.
Din acest motiv, UNAP nu a putut trimite către CNATDCU toate actele necesare pentru constituirea dosarului de analiză a tezei, punctul de ponire în orice verificare a unei suspiciuni de plagiat.
Formal, în acest moment, sesizările de plagiat înregistrate în perioada 20-25 ianuarie 2022 au fost suspendate de instanță, iar Parchetul General a curățat toate instituțiile statului în care existau documente referitoare la teza lui Nicolae Ciucă – astfel că verificarea tezei, din punct de vedere academic, nu mai este posibilă.
O reluare a procedurii de analiză a tezei de doctorat a premierului, care prezintă suspiciuni majore de plagiat, ar putea fi reluată, în cel mai bun caz, în câțiva ani, după ce ambele acțiuni în justiție – cea inițiată de premier pentru blocarea procedurilor CNATDCU și cea demarată de Parchetul General în baza unei plângeri penale – se vor fi încheiat.
Surse din mediul politic susțin că zbaterile lui Nicolae Ciucă de a stopa analiza tezei sale de doctorat sunt motivate de două rațiuni distincte.
În primul rând, acesta scapă momentan de riscul de a primi un verdict de plagiat în timpul exercitării funcției de premier, decizie care ar putea să-i vulnerabilizeze poziția de șef al Guvernului și chiar să-i forțeze demisia. Potrivit protocolului coaliției de guvernare, mandatul lui Ciucă ar urma oricum să se încheie în vara anului 2023, moment în care PSD ar trebui să desemneze un nou premier.
Cel de-al doilea motiv al blocării analizei tezei sale de doctorat este mult mai puternic, potrivit unor surse din mediul politic. Acestea susțin că Nicolae Ciucă este sprijinit de președintele Klaus Iohannis pentru a candida la președinția României din partea PNL la alegerile din 2024, iar o decizie de plagiat ar reprezenta o piedică serioasă într-o viitoare bătălie electorală.
Lasă un răspuns