Meszaros Ioana Adina este noul procuror șef al județului Satu Mare

Meszaros Ioana Adina a obținut, prin concurs, funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, după ce anterior a ocupat funcția de procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare. Meszaros preia funcția de la Marius Iancu, fostul procuror șef, care a lucra inclusiv în Direcția Națională Anticorupție, cu o experiență foarte mare. Dar care a ales să revină pe o funcție de procuror pentru a-și putea exercita profesia fără să mai aibă în sarcină și aspecte administrative inerente funcției pe care a ocupat-o.

Concursul sau examenul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor a fost organizat pentru ocuparea unui număr de 177 funcţii de conducere vacante de procuror general şi prim-procuror la parchetele de pe lângă curţile de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii. Au fost depuse 118 candidaturi (de către 113 candidaţi), pentru 81 de funcţii de conducere. Nu au fost înregistrate candidaturi pentru 96 de funcţii de conducere.

În urma verificărilor efectuate, Comisia de organizare a concursului/examenului a constatat că toţi cei 113 candidaţi îndeplinesc condiţiile de participare la concursul sau examenul pentru numirea în funcţii de conducere a procurorilor, organizat în perioada august noiembrie 2023. Opt candidaţi nu au depus proiectele referitoare la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere, comisia de organizare constatând decăderea acestora din dreptul de a mai participa la concurs/examen. Alţi doi candidaţi au depus câte un singur proiect, deşi aveau dublă sau triplă candidatură, astfel că, s-a constatat decăderea acestora din dreptul de a mai participa la concurs/examen pentru ocuparea funcţiei pentru care nu au depus proiectul.

Până la finalul concursului/examenului s-au înregistrat 13 cereri de retragere a candidaturilor. Conform art. 159 din Legea nr, 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi art. 6 din Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a procurorilor, aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 506 din 11 aprilie 2023, concursul sau examenul constă în: o testare psihologică prin care se evaluează inclusiv capacitatea candidatului de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, precum şi rezistenţa la stres, prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei pentru care candidează şi o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane.

Prima probă constând în testarea psihologică prin care se evaluează inclusiv capacitatea candidatului de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, precum şi rezistenţa la stres s-a desfăşurat în două etape, conform art. 16 alin (1) din Regulament, respectiv: aplicarea unui test scris şi susţinerea unui interviu în faţa comisiilor de psihologi.

Aplicarea testului scris a avut loc la data de 30 septembrie 2023 şi au participat 87 de candidaţi din totalul celor 92 programaţi în această zi; doi candidaţi au fost absenţi şi trei candidaţi au formulat cerere de retragere din concurs, Interviul în faţa comisiilor de psihologi a fost susţinut de 87 candidaţi în perioada 02- 05 octombrie 2023. Totodată, au fost admise cererile fomulate de cinci candidaţi, dispunându-se reprogramarea acestora pentru testarea psihologică – probă scrisă si interviu la data de 6 octombrie 2023, iar aceştia au susţinut ambele probe în aceeaşi zi.

În urma susţinerii testării psihologice, 4 candidaţi din cei 92 care au participat la această probă, au obţinut calificativul „inapt”. Trei dintre aceştia au formulat în termen legal contestaţie la calificativul obtinut, iar un candidat a formulat cerere de retragere din concurs. Comisia de reexaminare psihologică a păstrat calificativul „inapt” pentru doi candidaţi, iar un candidat a obţinut calificativul „apt”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*