Hărțuirea sexuală la locul de muncă: statul român a pierdut la CEDO procesul intentat pentru proasta instrumentare a unui caz implicând o companie de stat

Statul român a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru instrumentarea defectuoasă a unei cercetări privind o faptă de hărțuire sexuală la locul de muncă, unde responsabilitatea prevenirii și cercetării mai amănunțite a faptelor, revenea, înainte ca faptele să ajungă la organul de urmărire penală, tot statului – beneficiarul muncii fiind o companie de stat, iar pretinsul agresor, directorul unei entități publice. Dubla victimizare la care a fost supusă fosta angajată ne arată, între altele, superficialitatea cu care aceste fapte sunt tratate și de către sistemul judiciar.

Orice ar scrie în regulamentele interne și orice „scuze” ar căuta, angajatorii sunt responsabili conform legii de asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, de prevenirea și sancționarea faptelor care pot face din locul de muncă un mediu ostil, umilitor sau degradant pentru vreunul dintre angajați, trebuie să combată comportamentele discriminatorii și să investigheze faptele ce le sunt aduse la cunoștință de angajați.

Desigur, pe hârtie totul sună bine, iar din 2020 avem și mai multe prevederi, inclusiv în Codul muncii, care trasează responsabilități în sfera prevenirii și sancționării unor fapte de discriminare. În discuția de față spunem „angajator” pentru că aceasta e entitatea în responsabilitatea căreia revin, conform legii, X sau Y obligații, dar „angajator” înseamnă, de fapt, un om sau mai mulți oameni, în fruntea unor birouri, departamente sau a întregii companii, iar hărțuirile, inclusiv cele sexuale, se întâmplă adesea în cadrul unui raport de subordonare.

Când în 2020 au venit toate reglementările privind hărțuirea în sfera raporturilor de muncă, prezentam într-un scurt material, că poate deveni ușor derutant când, nespecialist al dreptului fiind, vorbești despre fapte de hărțuire. De ce? Pentru că avem mai multe legi care se referă la hărțuire. În Codul penal avem sancționate și fapta de hărțuire, dar necircumstanțiată, adică nu e legată comiterea faptei de un loc de muncă, însă avem și fapta de hărțuire sexuală:

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*