DILEMĂ. Șoferii care ucid sau șoferii beți primesc pedepse aproape egale: ”Nu e corect”

PresaSM a prezentat recent cazul uciderii unei minore (13 ani) pe trecerea de pietoni în municipiul Satu Mare (DETALII AICI), în urma căruia un autorul (tânăr, 18 ani la data comiterii faptelor) a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, dar cu SUSPENDARE.

Motive pentru care mulți cititori ne-au scris pe adresa redacției, ridicând o problemă interesantă. Redăm una dintre sesizări: ”Eu am fost prins băut la volan, implicat într-un accident ușor, soldat doar cu pagube materiale, și am primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare. Apoi citesc că dacă omori un copil pe trecerea de pietoni primești tot doi ani cu suspendare?!”

Satu Mare Just a luat legătura cu Ciprian Ardelean, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din județul Satu Mare, care explică fenomenul. Redăm mai jos analiza:

”Referitor la comparația prin analogie făcută de mulți cititorii ai ziarului online PresaSM privind pedepsele aplicate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice și infracțiunea de ucidere din culpă în accidentele rutiere:

Comparația corectă poate fi făcută luând în considerare aspectele statistice, care nu includ cazuri izolate ce prin natura lor prezintă în general circumstanțe agravante sau atenuante în cazul fiecărei persoane în parte. Astfel, cel puțin raportat la practica instanțelor sătmărene, dar nu numai, pedeapsa aplicată pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, chiar dacă nu este o infracțiune săvârșită cu intenție, pedeapsa aplicată este mai mare și în altă modalitate de executare decât pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Avocatul Ciprian Ardelean

Mai mult, în cazul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influenta băuturilor alcoolice pentru cei care săvârșesc această faptă pentru prima dată (infractori primari) raportat și la gradul de alcoolemie s-a dispus în mod corect în multe cazuri amânarea aplicării pedepsei, apreciindu-se că este suficientă pentru îndreptarea condamnatului; ceea ce nu se întâmplă în cazul infracțiunii de ucidere din culpă, unde majoritatea pedepselor aplicate în cazul infractorilor primari sunt dispuse în cele mai multe situații cu suspendarea executării, pedepse cu executare în regim privativ de libertate primind în general cei cu antecedente, circumstanțe agravante sau în concurs de infracțiuni.

Esența aplicării acestor pedepse constă evident atât în urmarea produsă în cazul fiecărei infracțiuni, moartea unei persoane sau în cazul celei de-a doua pericolul pentru siguranța cetățenilor, dar și în faptul că una este săvârșită din culpă (uciderea din culpă), iar cealaltă în mod intenționat, adică prin asumarea în mod conștient a urmărilor încălcării legii de către cei care conduc sub influența băuturilor alcoolice”.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*