Un judecătorului acuză că este cercetat ilegal de Inspecția Judiciară!

Judecătoarea Dana Tițian de la Curtea de Apel Alba Iulia, fostă consilieră a Codruței Kovesi, a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu o întrebare legată de procedura disciplinară și sancționarea unui judecător pentru nerespectarea unei decizii a Curții Constituționale.

Hotărârea a fost pronunțată în 10 martie 2022, cu cinci zile înainte ca Dana Tițian să se pensioneze. Sesizarea a avut loc într-un dosar în care judecătorul Călin Dragoș Alin de la Curtea de Apel București solicită anularea unui ordin emis de șeful Inspecției Judiciare privind cercetarea sa disciplinară.

În ultimul an, mai multe dosare ale unor magistrați care au dat în judecată CSM sau Inspecția Judiciară au fost strămutate de ÎCJJ la Curtea de Apel Alba Iulia. Toate deciziile pronunțate până în prezent au fost în favoarea celor două instituții și în defavoarea magistraților. În sistemul judiciar există părerea că reprezentanții instanței din Alba Iulia sunt susținători ai grupării Savonea din CSM, majoritară și opozantă la orice tendință de reformă a sistemului.

Judecătoarea Dana Tițian a ieșit din ”practica” Curții de Apel Alba Iulia și a decis să sesizeze CJUE, la solicitarea colegului magistrat de la Curtea de Apel București. Întrebarea adresată instanței europene este următoarea:

”Având în vedere dispozițiile art. 99 lit. ş din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, care prevăd inițierea unei procedurii disciplinare și sancționarea disciplinară a judecătorului pentru nerespectarea unei decizii a Curțîi Constituționale, este necesar să se considere că, art. 19 alin. 1 al doilea paragraf al TUE (Tratatul Uniunii Europene -n.r.) cu referire la art. 2 TUE și art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, privind independența judecătorilor precum și principiul colaborării loiale, prevăzut de art. 4 din TUE, trebuie interpretat că opunându-se dispozițiilor naționale ale unui stat membru UE, care îi înlătură judecătorului național posibilitatea de a aplică Decizia 2006/928 și rapoartele întocmite de Comisie pe baza Deciziei 2006/928, așa cum a interpretat Curtea Constituțională, prin decizia nr. 390/2021, în condițiile în care judecătorul este chemat să lase neaplicate din oficiu prevederile naționale dacă vin în contradicție cu dreptul european și să stabilească prioritatea de aplicare a dreptului Uniunii Europene, iar considerentele unei decizii a Curții Constituționale înlătură judecătorului național posibilitatea de a aplică hotărârea CJUE pe care o consideră prioritară?

Continuarea AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*