Totul despre ce înseamnă PUG/PUZ/PUD, pe scurt

Deseori, în viața de zi cu zi, ne întalnim cu acronime precum PUG, PUZ și PUD. Ce înseamnă și la ce ne sunt de folos? Pentru cei care înca nu sunt familiarizați cu aceste noțiuni din domeniul construcțiilor și proiectării, voi detalia în cele ce urmează, ce reprezintă mai exact fiecare și importanța lor în comunitate. Avocata Kovacs Lavinia ne lămurește:

Ce este PUG-ul?

Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului și de dezvoltare a localităților ce compun unitatea teritorial-administrativă de bază. Cuprinde analize, reglementări si regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unității de bază (suprafețe din intravilan sau extravilan). Totodată, PUG-ul stabilește norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, PUZ-urile si apoi PUD-urile.

De menționat este că unitățile administrativ-teritoriale trebuie să-și actualizeze PUG-ul cel puțin o dată la 10 ani.

Ce este PUZ-ul?

Planul urbanistic zonal (PUZ-ul) este un proiect care are caracter de reglementare specifică, detaliată a unei zone dintr-o localitate (acoperind toate categoriile: locuire, servicii, producție, circulație, spații verzi, instituții publice, etc.) și asigură corelarea dezvoltării urbanistice complexe a zonei cu prevederile PUG-ului localității din care face parte.

Durata de valabilitate a planurilor urbanistice zonale (PUZ) se stabileşte prin hotărâre a consiliului local de aprobare a acestora, în raport cu scopul elaborării sau cu complexitatea obiectivelor de investiţii care le-au generat.

Ce este PUD-ul?

Planul urbanistic de detaliu (PUD-ul) reprezintă de fapt documentația care explică și detaliază conținutul PUG și PUZ. Are exclusiv caracter de reglementare specifică pentru o parcelă în relație cu parcelele învecinate.

Acest document este consultat de către comisia de urbanism atunci când este cerut un Certificat de Urbanism sau o Autorizație de Construire; dacă nu există PUD pentru terenul respectiv, Primăria cere mai întâi întocmirea lui, pe baza PUG-ului și PUZ-ului.

Durata de valabilitate a planurilor urbanistice de detaliu (PUD) se stabilește prin hotărârea consiliului local de aprobare a acestora, în corelare cu condițiile de amplasare și de conformare a construcțiilor, precum și cu importanța și complexitatea obiectivelor de investiții.

PUZ și PUD se întocmesc de către un arhitect urbanist sau un urbanist cu drept de semnatură.

Planurile urbanistice sunt reglementate de dispozițiile Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*