Scandalul prescripţiei răspunderii penale a ajuns pe masa celui mai înalt for judecătoresc european, anume Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care trebuie să răspundă cum se „împacă” deciziile CCR – în urma cărora multe procese „grele” de corupţie se vor închide – cu dreptul Uniunii Europene.
Ziare.com a vorbit cu doi magistrați, sub protecția anonimatului, care au explicat că justiția se va împărți în două, iar judecătorii vor trebui să-și aleagă tabăra: „de partea legii sau de partea fărădelegii”.
Cum magistrații sunt ținuți, prin statut, a nu se exprima cu privire la procesele pe care le au pe rol și cum cei contactați de Ziare.com au avut pe masă dosare mari de corupţie – cu pedepse grele și prejudicii de ordinul zecilor de milioane de euro – răspunsurile celor doi vor fi redate sub protecția anonimatului.
Magistrații nu se tem să vorbească, dar nici nu lipsește o eventuală plângere disciplinară la Inspecția Judiciară, așa cum s-a întâmplat cu judecătoarele Daniela Panioglu și Adina Nadia Guluțanu.
De asemenea, nu vor să se pună nici în situația judecătorului Cristi Danileț – care de mai bine de doi ani se bate în instanță pentru a scăpa de două decizii de excludere din magistratură pronunțate de CSM-ul condus de Lia Savonea – și abia acum are sorți de izbândă.
Lasă un răspuns