Satul din Ardeal retrocedat pe baza unor acte false. Sătenii trăiesc un coșmar de 16 ani. Cum îi ajută justiția pe inculpați

Un sat întreg din județul Arad a fost retrocedat unei familii pe baza unor documente false. După 16 ani de la decizia instanței, principalii ”actori” au ajuns să fie judecați. Instanța le-a acordat, din prima, o mână de ajutor.

Este vorba despre dosarul retrocedării satului Nadăș, decizie luată în 2006. Un notar și o familie formată din trei persoane, beneficiarii actelor considerate ilegale, au fost trimiși în judecată de DNA Timișoara, în anul 2021. Dosarul a ajuns să fie judecat pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia.

Recent, instanța de judecată a schimbat încadrarea juridică în acesta mega-dosar de abuz în serviciu, cu prejudiciu de peste 28 de milioane de euro. DNA a dispus trimiterea în judecată a unui fost notar (Adrian Vlai), precum și a trei membrii ai aceleiași familii (Mihai Colțeu, Viorica Colțeu și Mihaela Colțeu), care au beneficiat de pe urma retrocedării ilegale a localității, precum și a Ocolului Silvic Privat Nadăș.

În 10 februarie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus schimbarea încadrării juridice din forma continuată a infracțiunilor (opt acte materiale) în cea simplă. Teoretic, această schimbare de încadrare juridică este în favoarea inculpaților. Notarul este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar cei trei membri ai familiei Colțeu de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În cazul ocolului silvic privat, infracțiunea reținută de procurori este cea de tăinuire.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*