România se luptă în continuare cu Legea privind desființarea SIIJ. S-ar putea să se termine războiul și legea să fie tot pe masă

Curtea Constituţională a României dezbate, miercuri, sesizările asupra Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

USR a depus, săptămâna trecută, o sesizare la CCR în privinţa proiectului care prevede desfiinţarea SIIJ, atrăgând atenţia că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei „nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii„.

Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista ‘procurori desemnaţi’. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti ‘procurori desemnaţi’ vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta„, preciza USR.

Deputatul USR Stelian Ion declara că sunt evidente „interesul şi disperarea unora de a scoate magistraţii de sub competenţa DNA„.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Şi Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*