România, groapa de gunoi a UE, interlopii se reprofilează și trec la manevrarea deșeurilor

România a fost trimisă din nou în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis 42 de depozite de deșeuri neconforme, lucru pe care s-a angajat să-l facă încă de acum 12 ani, informează Radio România Actualități.

România avea obligaţia ca, până la 16 iulie 2009, să închidă şi să reabiliteze toate depozitele de deşeuri care nu au obţinut o autorizaţie de funcţionare. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a constatat că România nu şi-a respectat această obligaţie cu privire la 68 de depozite de deşeuri, potrivit comunicatului citat de Agerpres. Aceasta este a doua sesizare a Curţii şi poate duce la aplicarea unor sancţiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformităţii.

„România, în special, înregistrează deja un influx substanțial de deșeuri de plastic din state UE, în ciuda faptului că are a doua cea mai slabă capacitate de reciclare din Europa”, se arată într-un raport publicat de Global Initiative Against Transnational Organised Crime (GITOC), citat de Euronews. Instituțiile de protecție a mediului și specialiștii din industrie consideră că Europa de Est, și mai exact România și Bulgaria, ar putea deveni următoarea mare groapă de gunoi. Multora dintre țările destinatare le lipsește capacitatea de procesare a deșeurilor de plastic, care sfârșesc adesea aruncate la groapa de gunoi sau arse – emanând gaze toxice.

Un nou raport publicat de Global Initiative Against Transnational Organised Crime (GITOC) a dezvăluit un substrat infracțional al fluxurilor de deșeuri de plastic. Nedeclararea sau declararea falsă a deșeurilor periculoase ori mixte, spălarea de bani, infracțiunile financiare și corupția se numără printre delictele comise în procesul de transportare a acestor deșeuri pe tot cuprinsul lumii.

GITOC a descoperit probe că unele grupări poli-infracționale implicate în traficul de droguri și prostituție încep să se implice și în economia deșeurilor de plastic, în vreme ce firmele de reciclare sunt acuzate de implicare în traficul cu oameni și sclavia modernă.

Fluxurile ilicite sunt doar o picătură de gunoi într-un ocean de poluare. La nivel global se reciclează mai puțin de 20% din plasticul produs. Se estimează că UE produce anual 53 de milioane de tone de deșeuri de plastic – cu mult peste capacitatea ei de procesare. /…/ Se estimează că numai valoarea pieței plasticului reciclat va atinge în 2022 50,4 miliarde de dolari.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*