Procurorii militari au refăcut filmul intervenției a Jandarmeriei la protestul din 10 august 2018, aceștia reținând că acțiunea în forță a fost nejustificată și a vizat toți participanții la manifestație, inclusiv femei, copii și persoane în vârstă.
Procurorii notează, în rechizitoriul prin care 16 foști și actuali ofițeri din Jandarmeria Română au fost trimiși în judecată, că în intervalul 16.00 -23.11 au existat mai multe incidente între unii protestatari și forțele de ordine, în urma cărora mai mulți militari jandarmi și manifestanți au fost răniți. Totuși, arată magistrații, aceste cazuri au fost izolate și intervenția în forță, dispusă la ora 23.11, nu a fost justificată, mai ales că, la acel moment, majoritatea manifestanților protestau pașnic.
„Faptul că adunările publice nu pot continua după ora 23:00, conform dispozițiilor art. 2 din Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, nu poate fi reținut ca o justificare a ordinului de intervenție în forță, sancţiunea pentru nerespectarea acestei prevederi legale fiind una de natură contravenţională şi nu una care să implice severe corecții de natură fizică si dezlănțuirea unei acțiuni de reprimare de genul celei puse in aplicare de jandarmi împotriva participanților la mitingul desfășurat in ziua de 10 august 2018, în Piaţa Victoriei din mun. Bucuresti. Prin urmare, argumentul că manifestaţiile publice sunt interzise de lege după ora 23:00 nu poate justifica intervenţia în forţă, cu atât mai mult cu cât era evident că o manifestare de amploarea celei din 10 august 2018, cu peste 30.000 de persoane prezente doar în perimetrul Pieței Victoriei, nu putea fi oprită în 11 minute după trecerea orei 23 (la ora 2311 s-a dat ordinul de intervenţie în forţă)”, notează magistraţii în rechizitoriu.
Lasă un răspuns