Avem 1,5 milioane de chestionare completate plus alte 300.000 în așteptare care urmează să fie completate, a spus luni președintele INS, Tudorel Andrei, la o conferință pe tema Recensamântului Populației și Locuințelor.
”Am avut chestionare în care calupuri întregi de întrebări erau necompletate. Sunt calupuri legate de probleme demografice, statutul socio-economic, caracteristicile socio-culturale…Dacă nu s-a răspuns la aceste întrebări, chestionarele au fost respinse de sistem, urmând ca cel care le-a completat să reia completarea. Motivele din care s-a ”sărit” peste acele calupuri pot fi multe: pur și simplu de la neatenție la ne-cunoaștere”, a mai spus șeful INS.
Potrivit acestuia, rata de invalidare a chestionarelor este de circa 10%.”10% din chestionarele completate se reîntorc pentru a fi completate. Personal consider că e o rată acceptabilă pentru un demers de asemenea amploare”, consideră Tudorel Andrei.
Există un interes foarte ridicat în unele județe, cum ar fi București, Brașov și Botoșani, unde există o implicare foarte puternică a președintelui Direcției Județene de Statistică și a autorităților locale. Dacă se continuă în același ritm, este posibil să ajungem la un grad de autorecenzare de 40%, ceea ce ne-ar situa pe un loc onorabil printre celelalte state, din acest punct de vedere. După cum e stabilit în lege, pentru a obține o zi liberă chestionarul trebuie validat, nu e suficient să completezi câteva răspunsuri și să-l trimiți spre validare. Există o procedură foarte clară, persoana care a încărcat chestionarul intră în sistem și își recuperează dovada că s-a autorecenzat. În situația în care chestionarul nu a fost validat va fi trebui să reia procesul sau, dacă nu îl reia, va fi vizitat de recenzori după jumătatea lunii mai.
Se pare că sătmărenilor începe să le placă ideea autorecenzării ei urcând câteva locuri în clasamentul pe județe.
Lasă un răspuns