Procurorul general al României, Gabriela Scutea pregătește schimbări ale Codului Penal în privința zădărnicirii combaterii bolilor

Procurorul general al României a anunțat că a formulat o propunere către ministerul Justiției, la care s-ar fi lucrat toată vara și prin care ar putea fi sancționate derapajele, propagarea de informații false în pandemie sau instigările, după modelul francez. Gabriela Scutea precizează că documentul este încă în lucru, el nu a fost transmis mai departe pentru că unul dintre funcționarii care se ocupau de acest lucru s-a îmbolnăvit chiar de Covid.

Articolul 352 din Codul Penal, cel care vizează tocmai zădărnicirea combaterii bolilor, produce efecte limitate, fără a cuprinde și nuanțe care apar zilnic și care influențează deciziile oamenilor.

”În România, zădărnicirea combaterii bolilor se bazează foarte mult pe producerea unei urmări. Trebuie stabilită o legătură între domnul X, care nu respectă niște măsuri de prevenire și îmbolnăvirea persoanelor din jur, ceea ce e aproape imposibil. Mai ales în contextul ăsta de răspândire comunitară, e imposibil să stabilești. Nu te vaccina, că te omoară rețeta nu reprezintă încă o instigare. Nu intră sub forma infracțiunii la care ne-am referit noi. Deci trebuie să vedem dacă e vorba de tulburarea liniștii publice sau de o infracțiune de instigare publică, în sensul prevăzut de lege. Sau instigare la ură, ceea ce nu cred că e cazul, în contextul acesta. Atunci actul de constatare poate fi făcut și măsurile urgente pot fi luate de Poliție. Cu informarea imediată a organului competent: Parchetul General, dacă este vorba de o persoană cu calitate specială, ministru, parlamentar sau alte calități, în vederea continuării cercetărilor”, a spus Procurorul General, pentru pressone.ro

Procurorul General a reclamat și o presiune publică, făcută în special de presa care ar urmări să obțină decizii imediate.

”Este o presiune din partea presei, se așteaptă o reacție imediată. Noi nu ne facem meseria uitându-ne la televizor, după ce-a mai spus un arhiepiscop sau un altul. În general aflăm despre lucrurile acestea. Ne uităm peste afirmații, dacă au conotația de a incita la ură sau instigare la săvârșirea unor infracțiuni și în funcție de asta ne sesizăm”, a mai spus Gabriela Scutea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*