Procesul Revoluției din 1989 se amână pe o durată nedeterminată

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis miercuri, 10 noiembrie, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar. Astfel, rechizitoriul din acest dosar trebuie refăcut integral.

De asemenea, ancheta trebuie refăcută și aceasta în mare măsură, după ce au fost anulate unele acte. În acest proces sunt inculpați printre alții, Ion Iliescu, fostul președinte al României, Gelu Voican Voiculescu, dar și fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rusu. Procesul se referă la evenimentele de după 22 decembrie 1989, când s-au înregistrat 860 de morţi şi 2.150 de răniţi.

În 21 mai, potrivit Agerpres, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu. Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, însă contestaţiile au fost respinse acum de un alt complet de judecată. În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, iar judecătorul de cameră preliminară al Instanței Supreme a susținut că rechizitoriul este neregulat.

Dosarul Revoluţiei se dovedeşte extrem de complicat şi din pricina numărului foarte mare de părţi, aproape 5.000, şi toate trebuie nominalizate la fiecare termen, fie şi prin intermediul avocaţilor care îi reprezintă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*