Procesul plagiatului comis de Gabriel Oprea, reluat la Înalta Curte. Cum i-a explicat un judecător fostului ministru că trebuie să fie o lucrare de doctorat

Gabriel Oprea se bate în continuare în civil pentru teza lui plagiată de doctorat, în timp ce așteaptă, în penal, o deciziei definitivă în dosarul achizițiilor frauduloase de la DIPI de la Înalta Curte și o hotărâre pe fond în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Oprea, fost vicepremier și fost „coordonator” de doctorate, încearcă să-și recapete titlul universitar cu ajutorul instanței supreme.

Gabriel Oprea a făcut recurs la Înalta Curte, unde a atacat soluția din data de 10.07.2018 a instanței ierarhic inferioare. Procesul a fost suspendat din data de 25.02.2022, iar următorul termen a fost fixat pentru data de 13.10.2023.

În urmă cu 7 ani, un judecător de la Curtea de Apel București i-a explicat lui Gabriel Oprea că – oricâte chichițe ar găsi avocații lui – o lucrare de doctorat trebuie să fie „o cercetare științifică sau o operă artistică de valoare”, căreia nu-i poate lipsi atributul originalității.

În acțiunea depusă, Gabriel Oprea arăta, în esență, că normele în vigoare la data susținerii tezei de doctorat îi dădeau voie să se inspire de ici și de colo, mai ales că pe vremea aceea nici nu era definite de lege noțiunea de „plagiat”.

Reamintim că Gabriel Oprea a obținut titlul de doctor în anul 2001 cu lucrarea „Procedura plângerii prealabile” sub coordonarea profesorului universitar Ion Neagu, la Facultatea de Drept a Universității București.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*