O tânără de 34 de ani, adoptată la scurt timp după naștere, a dat în judecată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie Bucureşti, cerând judecătorilor să oblige instituția să îi ofere acces la documente despre părinții biologici. Cererea a fost admisă.
Printr-un proces deschis la Tribunalul Constanța o tânără care nu și-a cunoscut niciodată părinții biologici, fiind adoptată, a cerut „să îi fie autorizat accesul la informaţiile aflate în posesia oricărei autorităţi publice cu privire la identitatea părinţilor săi fireşti”.
Reclamanta a arătat că este născută în anul 1989 şi știe că a fost adoptată în anul 1990. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie Bucureşti (pârâta din dosar) i-a confirmat tinerei că este adoptată. Astfel, tânăra a arătat că „doreşte să obţină toate informaţiile legate de părinţii săi fireşti (biologici), precum şi de adopţia sa, de tot trecutul său şi istoricul personal până la momentul adopţiei, întrucât cunoaşterea originilor este un drept fundamental”.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie Bucureşti a depus la dosar întâmpinare, prin care a arătat că este de acord cu cererea şi cu autorizarea accesului tinerei la informaţiile aflate în posesia oricărei autorităţi publice cu privire la identitatea părinţilor/a rudelor biologice, sub rezerva existenţei la dosar a raportului de consiliere psihologică.
Tribunalul Constanța a admis cererea tinerei, arătând că legea prevede că ”persoanele adoptate au dreptul de a-şi cunoaşte originile şi propriul trecut şi beneficiază de sprijin în realizarea demersurilor vizând contactarea părinţilor fireşti sau a rudelor biologice”.
Lasă un răspuns