Anul 2023 va însemna finalul unor mega-procese de corupţie, unele dintre ele cu un epilog previzibil: încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripţiei. Totuși, pentru unii dintre inculpaţii VIP decizia CCR a venit prea tarziu, iar în cazul altora nu se aplică. Ziare.com prezintă lista scurtă a proceselor care se vor încheia, într-un fel sau altul, în anul următor.
Anul acesta, Curtea Constituțională și Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte au ajuns la concluzia că România nu a avut legislație cu privire la întreruperea cursului prescripției în perioada 2018-2022, fapt de natură a afecta mii de dosare de corupţie.
La fel ca în 2019, în plin scandal al nelegalității completurilor de la ICCJ, procurorii DNA au cerut sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu o serie de întrebări, pentru a vedea ce anume are întâietate: deciziile CCR pe tema prescripţiei sau interesele financiare ale Uniunii Europene?
În unele dosare solicitările DNA de sesizare a CJUE au fost respinse, însă este de ajuns admiterea uneia pentru ca dosarele să se suspende, la fel ca în 2019, până la pronunțarea judecătorilor europeni.
Pe data de 23 decembrie 2021, CJUE a trimis către ICCJ decizia prin care a statuat că dreptul european cu privire la fraude cu banii UE se aplică în fața deciziilor Curții Constituționale.
Lasă un răspuns