Printr-un proiect legislativ ce a primit luni votul decisiv din Parlament, legislația sănătății din prezent va fi modificată, astfel încât persoanele neasigurate să beneficieze de aceleași servicii ca și persoanele asigurate când vine vorba despre testarea pentru detecția virusului hepatitic B sau C ori a HIV, beneficiind ulterior și de acces la terapiile specifice. Această modificare apare după ce, în vară, s-a stabilit ca persoanele neasigurate să beneficieze de asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie.
Astfel, s-a stabilit ca persoanele neasigurate să beneficieze de asistenţă medicală în cabinetele medicilor de familie, adică se face alinierea cu pachetul de servicii de bază în asistenţa medicală primară acordat persoanelor asigurate.
Acum, proiectul legislativ prin care Parlamentul aprobă OG nr. 37/2022, așa cum se întâmplă în cazul tuturor ordonanțelor, mai stabilește câteva modificări la Legea 95/2006.
Mai precis, persoanele neasigurate vor putea primi curând aceleași servicii ca „persoanele asigurate și în cazul efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C și/ sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naționale de sănătate sau a programelor terapeutice derulate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate”.
De asemenea, proiectul mai stabilește și că fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale vor fi suportate de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Conform Legii 95/2006, în prezent, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale și de alocația de hrană astfel cum a fost stabilită.
Apoi, după cum stabilesc regulile actuale, pachetul minimal de servicii cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară.
Lasă un răspuns