Noi modificări ale Codului Rutier. Ce trebuie să știe șoferii

În curând, șoferii vor trebui să respecte o regulă pe care Codul Rutier deja o prevede, însă vor trebui să o facă în mai multe situații.

Aceasta pentru că o propunere de modificare a legii a fost aprobată luni de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Concret, aceștia vor trebui să folosească faza scurtă pe toate drumurile publice, respectiv și pe cele naționale sau județene, nu doar pe autostrăzi, drumuri expres sau europene, așa cum stabilește Codul Rutier acum, informează avocatnet.ro.

Astfel, potrivit propunerii, șoferii vor trebui să folosească luminile de întâlnire atunci când circulă ziua, „pe toate categoriile de drumuri publice”.

Obligația de a folosi faza scurtă pe timpul zilei sau, dacă mașina este dotată cu așa ceva, cu luminile pentru circulația diurnă există în prezent, potrivit Codului rutier în vigoare, doar pentru șoferii care circulă cu mașina pe autostrăzi, drumuri expres sau drumuri europene (notate cu E), nu și pentru cei care merg pe drumurile naționale (notate cu DN) ori drumuri județene (notate cu DJ). Obligația e valabilă și în cazul șoferilor de tractoare agricole sau forestiere, mai arată sursa citată.

Codul Rutier a suferit o serie de modificări anul acesta, modificări ce constau în noi reguli, dar și înăsprirea unor sancțiuni.

Una dintre noile prevederi face referire la comportamentul agresiv la volan, care se sancționează cu o amendă destul de mare. Mai mult, șoferii agresivi riscă să rămână și fără permis.

Astfel, se aplică amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei (clasa a II-a de sancțiuni) și suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile.

Noua prevedere face referire la șoferii „care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*