Noi măsuri pentru valul 5: Masca FFP2 sau chirurgicală devine obligatorie în toate spațiile închise și deschise

Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune Guvernului prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile, cu începere din data de 8 ianuarie. Tot în hotărârea CNSU sunt introduse noi măsuri necesar să fie aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Una dintre măsuri este purtarea obligatorie a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Sunt exceptați de la această măsură următoarele categorii de persoane: a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; b) persoanele care sunt singure în birou; c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public; f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, va putea fi realizată doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. De asemenea, dacă incidența este mai mare de 1 la mia de locuitori participarea la competițiile va fi posibilă la 30 la sută din capacitate. Participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Aceleași reguli sunt impuse și în cazul cinematografelor, sălilor de spectacole, teatrelor, sălilor de fitness, jocuri de noroc etc. În cazul evenimentelor publice sau private, este stipulat în hotărâre și numărul de persoane care pot participa.

În cazul HORECA, accesul va fi permis până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă incidența depășește 3 la mie, funcționarea va fi permisă până la 30% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00. În continuare, vor avea acces persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test rapid.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*