Începând cu 2003, în fiecare an, pe data de 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Europeană a Justiției Civile, un moment important pentru a sublinia importanța accesului cetățenilor la acest serviciu public fundamental.
Justiția civilă reprezintă coloana vertebrală a unei societăți libere și democratice, asigurând soluționarea litigiilor civile într-un mod independent și imparțial, acesta constituind un element esențial pentru protecția drepturilor și libertăților cetățenilor și pentru menținerea ordinii sociale. Cu toate acestea, pentru ca justiția civilă să își îndeplinească rolul cu succes, trebuie să fie accesibilă și eficientă pentru toți, indiferent de resursele financiare sau de statutul social. Cu acest prilej, trebuie să subliniem încă o dată faptul că justiția se înfăptuiește pentru cetățeni, iar încrederea acestora în sistemul judiciar este unul dintre ingredientele cheie pentru buna funcționare a societății în ansamblu. Pentru a consolida această încredere, este nevoie de un efort conjugat la nivelul tuturor actorilor relevanți pentru a crește eficiența și calitatea actului de justiție.
„Ziua Europeană a Justiției Civile marchează angajamentul comun al statelor membre de a asigura un sistem de justiție eficient, transparent și echitabil în întreaga Uniune Europeană, reprezentând în același timp o oportunitate de a reflecta la rolul mai larg al sistemului judiciar în arhitectura instituțională a statului. În perioadele dificile, sistemul judiciar trebuie să reprezinte o ancoră, o sursă de stabilitate și predictibilitate pentru cetățeni. Acest rol devine cu atât mai evident atunci când avem ocazia, în context geopolitic, să observăm consecințele la nivelul statelor al absenței unor sisteme judiciare puternice și independente.
În calitate de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, vreau să subliniez, încă o dată, angajamentul nostru de neclintit de a lupta împotriva fenomenului corupției, pentru a proteja integritatea instituțiilor noastre, pentru a recâștiga încrederea cetățenilor în capacitatea statului de a asigura servicii publice eficiente și pentru a ne fructifica potențialul ca stat membru al structurilor euro-atlantice.” a declarat domnul Marius Voineag, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Lasă un răspuns