Celebrăm astăzi o zi importantă din istoria europeană și națională: Ziua Europeană de Comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare și Ziua națională a Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, marcată pentru prima dată, la 70 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.
La data de 23.08.1939 pe baza acordului dintre Hitler și Stalin a fost semnat Pactul Ribbentrop – Molotov, care, pentru Europa, inclusiv pentru România, a constituit un moment tragic ce a deschis calea celui de-al Doilea Război Mondial, ale cărui implicații au fost absolut dezastruoase pentru umanitate. Pactul a conținut protocolul secret care a împărțit Europa de Est – România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda, în sferele de influență ale celor două state semnatare. Al Doilea Război Mondial, a lăsat continentul divizat, atât geopolitic cât și din perspectiva memoriei europene a victimelor regimurile totalitare și autoritare.
Ziua a fost desemnată de Parlamentul European (PE) printr-o Declarație din anul 2008 ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului, pentru a fi celebrată ”cu demnitate și imparțialitate” de către organismele Uniunii Europene și este marcată în România începând cu anul 2012, urmare adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 198/07.11.2011.
În anul 2011 a fost adoptată Declarația de la Varșovia, prin care statele semnatare s-au angajat să amintească mereu despre consecințele devastatoare ale regimurilor totalitare asupra umanității și să susţină comemorarea crimelor comise de regimurile totalitare, în special printr-o educaţie adecvată astfel încât să fie prevenită comiterea de noi asemenea fapte.
Generațiile tinere trebuie să cunoască realitatea istorică reprezentată de crimele și abuzurile regimurilor totalitare, represiunile în masă, dezbinarea și frica, să păstreze vii aceste amintiri și să ducă mai departe responsabilitatea memoriei atrocităților comise de regimurile totalitare.
Această comemorare este o manifestare simbolică de promovare a memoriei victimelor regimurilor totalitare și autoritare, de apărare a principiilor democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și în egală măsură, subliniază importanța consolidării bazelor democrației și statului de drept, a păcii și stabilității pe continentul european.
Mai mult ca oricând, este nevoie de unitate, de solidaritate, de efortul comun al tuturor statelor democratice din Europa în scopul garantării libertății și demnității umane, democrației, a respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Membrii aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanți ai societății civile Av. Ioan Sas și Fănel Mihalcea
Lasă un răspuns