Avocat Liviu Mureșan Avocat Ciprian Ardelean
Curtea Constitutionala a publicat ieri, 08.06.2022 considerentele Deciziei nr. 358 din 26 mai 2022 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 155 al. 1 din Codul penal privind cazurile de intrerupere a cursului prescriptiei speciale, inlaturand astfel incertitudinea privind interpretarea precedentei sale decizii (Decizia nr. 297 din 26 aprilie 2018) asupra neconstitutionalitatii aceluiasi articol 155 al. 1 din Codul penal.
Zece instante din tara au sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 155 al. 1 din Codul penal, opt dintre acestea – inclusiv ICCJ – apreciind ca exceptia este intemeiata. Opinie similara a exprimat si Avocatul Poporului.
Curtea a constatat in considerentele Deciziei 358/2022 pasivitatea legiuitorului care, in conformitate cu dispozitiile Constitutiei Romaniei, trebuia sa intervina in cel mult 45 de zile de la publicarea Deciziei nr. 297/2018, pentru a pune textul art. 155 al. 1 din Codul penal in acord cu prevederile constitutionale incalcate, insa acest lucru s-a intamplat abia anul acesta, prin OUG nr. 71/2022, publicata in Monitorul Oficial din 30 mai 2022.
Efectul acestei ultime decizii este ca „in absenta interventiei active a legiuitorului, obligatorie potrivit art. 147 din Constituie, pe perioada cuprinsa intre data publicarii respectivei decizii si pana la intrarea in vigoare a unui act normativ care sa clarifice norma, prin reglementarea expresa a cazurilor apte sa intrerupa cursul termenului prescriptiei raspunderii penale, fondul activ al legislatiei nu contine vreun caz care sa permita intreruperea cursului precriptiei raspunderii penale”.
Cu alte cuvinte, in perioada cuprinsa intre a 45-a zi de la data publicarii Deciziei 297/26.04.2018 si data publicarii OUG nr. 71/30.05.2022, Curtea constata ca prescriptia speciala nu mai este reglementata, deoarece nu poate opera intreruperea cursului prescriptiei raspunderii penale. Mai pe intelesul tuturor, termenele de prescriptie a raspunderii penale nu pot fi prelungite indiferent daca s-au intocmit sau nu acte de urmarire penala in cauza.
Cum vor beneficia justitiabilii? Raspunsul difera de la caz la caz, in functie de stadiul procedurilor care il vizeaza pe fiecare in parte, evident in fiecare dosar trebuind a fi analizat cursul prescriptiei raspunderii penale plecand de la momentul de debut al acestui termen. Astfel, o prima situatie este cea a persoanelor aflate in curs de cercetare in faza de urmarire penala, cu privire la care organele judiciare ar trebui sa propuna/emita solutii de incetarea procesului penal in cazul in care se constata ca termenul de prescriptie este implinit.
Apoi, in dosarele aflate pe rolul instantelor in judecata de fond sau in cai de atac, din nou, se va verifica, daca, raportat la disparitia institutiei prescriptiei speciale in intervalul amintit mai sus, termenul de prescriptie este sau nu implinit dispunandu-se solutii in consecinta.
De actuala hotarare CCR beneficiaza si persoanele condamnate definitiv in aceasta perioada, si cu privire la care, daca instantele ar fi interpretat corect Decizia CCR nr. 297 din 26 aprilie 2018 ar fi trebuit sa constate deja intervenirea prescriptiei raspunderii penale. In opinia noastra, toate aceste persoane ar trebui sa poata promova cu succes calea extraordinara a contestatiei in anulare, intemeiata pe disp. art. 426 al. 1 lit. b din C. pr. pen..
Cu siguranta publicarea Deciziei CCR nr. 358/2022 va genera o serie de cai extraordinare de atac ceea ce va conduce inevitabil si la punerea in libertate a multor persoane condamnate, dupa o prealabila reanalizare pe cale judiciara a situatiei privind posibila implinire a termenului de prescriptie.
Lasă un răspuns