ICCJ: Ajustarea voluntară a prețurilor de transfer e permisă. Cheltuielile și TVA-ul generate de ajustări sunt deductibile

Ajustarea voluntară a prețurilor de transfer este permisă companiilor, astfel că cheltuielile și TVA-ul generate de ajustări sunt deductibile, conform unei decizii recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), arată specialiștii de la Filip & Company. Practic, asta înseamnă că verificarea respectării valorii de piață NU este un atribut exclusiv al inspectorilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Decizia ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție) s-a pronunțat în două cauze, una referitoare la impozitul pe profit și una referitoare la TVA. Instanța a confirmat că societățile afiliate au dreptul de a ajusta prețurile practicate între ele prin mecanisme contractuale pentru a alinia profiturile la valoarea de piață. De asemenea, compania are dreptul de a deduce TVA-ul aferent ajustărilor anuale ale prețurilor de transfer, chiar și în cazul în care aceste ajustări sunt reflectate în facturi separate de cele aferente tranzacțiilor propriu-zise.

Această decizie subliniază faptul că inspectorii ANAF nu pot ignora obligația și dreptul societăților afiliate de a ajusta prețurile și că verificarea respectării valorii de piață nu poate fi exclusiv atributul autorității fiscale. În anumite cazuri, organele fiscale au interpretat incorect clauzele referitoare la ajustări globale din contractele încheiate între părțile afiliate, ceea ce a dus la impunerea suplimentară a impozitului și/sau TVA-ului.

Deciziile ICCJ din aceste cauze au o semnificație importantă și pot fi folosite ca referințe în alte dispute fiscale în care societățile se confruntă cu interpretări greșite sau abuzive ale inspectorilor ANAF. Aceste soluții oferă sprijin și argumente suplimentare în fața autorităților fiscale și instanțelor de judecată.

Este important de menționat că informațiile furnizate provin dintr-o sursă citată, iar pentru o interpretare și înțelegere completă a deciziilor ICCJ și a impactului acestora asupra situației fiscale în România, se recomandă consultarea unui specialist fiscal sau juridic calificat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*