Lucian Duță – fost președinte al CNAS, găsit vinovat pentru că a luat o șpagă de 6,3 milioane de euro – cere Curții de Apel București revizuirea deciziei definitive de condamnare, după ce Tribunalul București i-a respins cererea ca inadmisibilă.
Medicul a ținut marți, 20 iunie, o adevărată „prelegere” de drept în fața judecătorilor, în încercarea de a-i convinge să îi aplice decizia CCR privind prescripția faptelor, citând din Nicolae Steinhardt. Lucian Duță n-a spus nicidecum că e nevinovat, ci le-a explicat judecătorilor că a fost trimis „în mod nelegal” la pușcărie. De asemenea, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate n-a suflat o vorbă despre mita de 6,3 milioane de euro, pe care a luat-o pentru atribuirea „cu dedicație” a contractului de implementare a cardului de sănătate către firmele HP și Siveco.
Problema lui Lucian Duță e că judecătorii nu i-au aplicat și lui decizia CCR privind prescripția deși, în decizia definitivă de condamnare, Curtea de Apel București i-a explicat că răspunderea penală în cazul lui se stinge abia în 2025 (prin prescripția generală), ori în 2028 (prin prescripția specială).
Cu toate astea, Lucian Duță a arătat că el s-a aflat printre primii inculpați care au solicitat sesizarea CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 Cod penal, dar la acel moment i s-a respins cererea.
Cum art. 155 reglementa prescripția specială, chiar în ipoteza în care instanțele îi admiteau cererea, faptele lui Lucian Duță s-ar fi prescris tot în 2025, dar nici fostul șef al CNAS, nici avocații lui nu amintesc despre acest aspect.
Lasă un răspuns