Fostul șef CNAS dă judecătorilor lecții din pușcărie. Lucian Duță se compară cu deținuții politici: „Sistemul judiciar e abuziv și aleatoriu!”

Lucian Duță – fost președinte al CNAS, găsit vinovat pentru că a luat o șpagă de 6,3 milioane de euro – cere Curții de Apel București revizuirea deciziei definitive de condamnare, după ce Tribunalul București i-a respins cererea ca inadmisibilă.

Medicul a ținut marți, 20 iunie, o adevărată „prelegere” de drept în fața judecătorilor, în încercarea de a-i convinge să îi aplice decizia CCR privind prescripția faptelor, citând din Nicolae Steinhardt. Lucian Duță n-a spus nicidecum că e nevinovat, ci le-a explicat judecătorilor că a fost trimis „în mod nelegal” la pușcărie. De asemenea, fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate n-a suflat o vorbă despre mita de 6,3 milioane de euro, pe care a luat-o pentru atribuirea „cu dedicație” a contractului de implementare a cardului de sănătate către firmele HP și Siveco.

Problema lui Lucian Duță e că judecătorii nu i-au aplicat și lui decizia CCR privind prescripția deși, în decizia definitivă de condamnare, Curtea de Apel București i-a explicat că răspunderea penală în cazul lui se stinge abia în 2025 (prin prescripția generală), ori în 2028 (prin prescripția specială).

Cu toate astea, Lucian Duță a arătat că el s-a aflat printre primii inculpați care au solicitat sesizarea CCR cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 155 Cod penal, dar la acel moment i s-a respins cererea.

Cum art. 155 reglementa prescripția specială, chiar în ipoteza în care instanțele îi admiteau cererea, faptele lui Lucian Duță s-ar fi prescris tot în 2025, dar nici fostul șef al CNAS, nici avocații lui nu amintesc despre acest aspect.

CONTINUAREA AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*