Explozia facturilor și Legea consumatorului vulnerabil. Sătmărenii care se încălzesc pe gaz trebuie să știe

Noua lege a consumatorului vulnerabil (Legea nr. nr. 226 din 16 septembrie 2021) este pe cât de populistă pe atât de inutilă pentru cei mai mulți sătmăreni, însăși termenii juridici folosiți în această lege fiind de natură a induce în erore un consumator “vulnerabil” acum, nu doar în fața facturilor mari cu utilitățile dar și în fața guvernanților țării. De pildă termenul folosit ca plafon maxim de ajutor pe care îl poate primi o familie nu se numește “plafon maxim sau valoare maximă” ci se numește “valoare de referință” în condițiile în care “referință” în DEX înseamnă cu totul altceva decât “maxim”; în legea aceasta cuvântul “referință” înseamna efectiv “maxim”, pe românește.

Mai mult, trebuie să spunem că un astfel de maxim de ajutor de câteva sute de lei (în acest moment 250 de lei pentru cei care se încălzesc pe gaz) va putea fi acordat doar familiilor în care venitul lunar net per membru de familie este sub 200 de lei! Mă întreb retoric, câți dintre sătmărenii care se încălzesc pe gaz, deci în principal cei din mediu urban au un venit lunar net per membru de familie sub 200 de lei?  Trebuie să spunem că pentru cei cu venituri lunare per membru de familie între 200 și 1386 lei, ajutorul se acordă procentual din 10 in 10 procente și după cum veți vedea mai jos, aceste valori sunt mici inclusiv pe hârtie, adică în lege, în realitate ele nu există deloc sau sunt total derizorii.

Ciprian Ardelean interpretează legea și explică de ce aceasta este doar praf în ochii consumatorului. “Având în vedere salariul mediu net din județul Satu Mare care potrivit “statisticiromania.ro” este de 2832 lei pentru anul 2021, presupunând că o familie are doi copii și lucrează full-time, ambii părinți (și aici am ținut cu Guvernul pentru că tot statistic vorbind, o familie are în medie în România doar 1,3 copii), rezultă un venit mediu net per membru de familie în mod clar peste plafonul de 1386 lei peste care nu se mai acordă ajutor, deci o familie cu venituri medii și doi copii din Județul Satu Mare nu primește ajutor sub nicio formă. Mai mult decât atât, chiar dacă am coborî venitul minim per membru de familie sub 1386 lei, până la suma de 1280 lei, tot ar fi efectiv o sumă derizorie raportat la facturile ce urmează să vină, mai exact respectiva familie ar putea primi de la stat efectiv 25 de lei lunar. Pentru 25 de lei pe lunpă, pentru o perioada de cinci luni de zile (cât durează sezonul rece definit de lege) cred că cei mai mulți vor fi efectiv descurajați să-și facă documentația, să facă cel puțin două drumuri la primărie, să facă xero-copii, să scoată adeverințe s a m d..

               În final nu uit totuși să spun că cei din mediul rural care se încălzesc pe lemne vor rămâne la fel ca până acum în mare parte la mâna primarilor din motive care nu fac obiectul acestui text, probabil pentru că PNL care e la guvernare nu are prea mulți primari de oraș.

Concluzionez prin a spune că Legea consumatorului vulnerabil e bună pentru cei care au făcut-o ca să se laude că “vezi doamne” protejează consumatorii în contextul scumpirii gazelor și e aproape inutilă celor pentru care este făcută, adică celor care vor fi afectați direct de explozia prețurilor la gaze din facturi, consumatorii care așa cum am spus devin vulnerabili nu doar în fața cheltuielilor dar și în fața guvernanților.

1 trackback / pingback

  1. Virgil Popescu, despre facturile la energie: Stau să mă gândesc dacă nu fac cumva intenționat ca să își bată joc de oameni - SatuMareJust.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*