Un om de afaceri care a dat mită 8.000 de lei pentru deszăpezirea unei porțiuni din Transalpina pentru a putea exploata o suprafață de pădure a beneficiat de un ”ajutor” important în ultima fază a procesului.
La instanța de fond a fost condamnat la 6 ani cu executare, luându-se în calcul și o condamnare anterioară, dar, în apel, s-a dispus rejudecarea procesului din faza camerei preliminare.
La Curtea de Apel, s-a constat că acesta a fost apărat în faza camerei preliminare de un avocat stagiar, care nu avea dreptul să depună concluzii la tribunal, ci doar la nivel de judecătorie.
„Avocatul stagiar și-a asumat în procedura camerei preliminare, prin opțiunea de a nu formula cereri și excepții, prerogative ce-i depășeau competențele, cu consecințe directe asupra dreptului la apărare al inculpatului. În situația particulară de față, având în vedere pregătirea profesională specifică unui avocat stagiar și care nu se ridică la standardele cerute pentru a putea reprezenta un client în fața unor jurisdicții superioare judecătoriei, curtea arată că dreptul la apărare al inculpatului a fost unul iluzoriu, formal și nu unul efectiv, aspect reliefat și de maniera în care s-au derulat procedurile”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, din 13 ianuarie 2023.
Instanța a mai precizat că „nu se poate stabili cu certitudine dacă inculpatul, consiliat și reprezentat de către un avocat definitiv, ar fi adoptat aceiași poziție însă, atâta timp cât prerogativele avocatului competent să compară în fața tribunalului au fost exercitate de către un avocat stagiar, situația creată poate fi asimilată unei nulități absolute”. Prin urmare, magistrații au hotărât ca dosarul să fie rejudecat integral, de la nivelul camerei preliminare. Reluarea întregului proces ar urma să dureze cel puțin 2 ani, dar nu pune în pericol prescrierea faptei.
Lasă un răspuns